wtorek, 27 grudnia 2016

Oliebollen

Od 1 października do 31 grudnia (i ani dnia dłużej) na ulicach miast i miasteczek Holandii pojawiają się kramy pełne przysmaków smażonych na głębokim tłuszczu i będących lokalnym pączkiem - oliebollen. Ten tradycyjny przysmak, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'oleiste kulki' może nie brzmi zbyt apetycznie, ale jest obowiązkową potrawą na sylwestrowym stole. Otoczony chmurką cukru pudru jest doskonałą przekąską w zimny dzień.



Oliebollen ponoć były spożywane przez plemiona germańskie zamieszkujące dzisiejsze tereny Holandii w okresie od 26 grudnia do 6 stycznia. Jedzono je, aby uwonić się of ataków bogini Perchty oraz złych duchów. Według ludowych wierzeń, Prechta przebijała brzuch każdego spotkanego na swojej drodze. Zjedzenie tłustych oliebollen chroniło przed taką śmiercią, ponieważ tłuszcz z oliebollen sprawiał, że miecz ześlizgiwał sie z ciała. Także, w celu udobruchania złych duchów, składano im dary w postaci żywności smażonej na tłuszczu. 

Najłatwiej jest kupić gotowe oliebollen na jednym z kramów - a jest w czym wybierać! Tradycyjne oliebollen (czyli samo ciasto smażone na głębokim tłuszczu), krentenbollen (z rodzynkami, moje ulubione), appelbollen (z jabłkiem), z rumem, z ananasem, w czekoladzie, itp, itd.

Ale jeśli chcecie sami się podjąć tego zadania, oto przepis:
Potrzebujecie:
- 1kg mąki
- 800ml ciepłej wody (chłodniejszej niż 30 stopni)
- 28g suchych drożdży 
- 20g soli 
- 2 jajka
- skórka z cytryny (ok.30g)
- 50g stopionego masła
- 50g cukru
- cukier puder (do posypania)
Do nadzienia (opcjonalnie):
- 450g rodzynek lub 150g jabłek
- cynamon
Do smażenia:
- olej słonecznikowy

Rozpuść cukier i drożdże w wodzie i odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę, sól, skórkę z cytyrny, jajka i masło i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj nadzienia (rodzynki lub jabłka), wymieszaj, nakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłym miesjscu na 45 minut, żeby ciasto urosło. W frytkownicy lub dużym garnku rozgrzej olej do 180 stopni. Nakładaj ciasto łyżka do lodów. Oliebollen zanurzą się całkowicie ale zaraz wypłyną na powierzchnię. Powinny się smażyć 6-7 minut, aż się zarumienią z każdej strony. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz